Nieuws

Tl verlichting

woensdag, 10-12-2014  

Verlichting is een van de belangrijkste dingen om fijn te kunnen wonen, werken en leven. Zonder licht kun je eigenlijk niks doen en het is dan meestal ook alleen donker in een ruimte wanneer er niemand is of wanneer je gaat slapen. Verlichting kan als doel hebben om het ergens licht te maken, maar het kan ook dienen als decoratie. De term ‘sfeerverlichting’ duidt dan ook op decoratieve verlichting, die ervoor kan zorgen dat een ruimte gezellig wordt. Zo kun je bijvoorbeeld lampen ophangen in de woonkamer om ervoor te zorgen dat het licht aangenaam is. Er zijn lampen met verschillende kleuren en van verschillende felheden. Zo kun je tl verlichting gebruiken in ruimtes waar het belangrijk is dat er veel licht is, maar het is niet echt te gebruiken als sfeerverlichting omdat het zoveel licht geeft dat het al snel ongezellig wordt. Tl verlichting is echter wel handig in ruimtes waar veel licht nodig is omdat er bijvoorbeeld gewerkt moet worden. Tl verlichting kent vele toepassingen. Zo is er de tl buis die vaak in de badkamer hangt boven de spiegel, omdat dit een plek is waar je goed moet kunnen zien wat je aan het doen bent. Zo kun je zien of je met succes je tanden gepoetst hebt of je make-up goed hebt aangebracht. Er hangt ook vaak tl verlichting in openbare toiletten, omdat men hier ook graag wil zien wat men aan het doen is. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor de verlichting van ruimtes waar gewerkt wordt, zoals bouwplaatsen en ateliers. Het is van belang dat zulke ruimtes goed verlicht worden, omdat de werkende mensen natuurlijk moeten zien wat ze aan het doen zijn en het bovendien slecht is voor de ogen om bij weinig licht te werken. In een ziekenhuis wordt bijvoorbeeld ook vaak tl verlichting gebruikt, omdat dit een plaats is waar je altijd moet kunnen zien wat er gebeurt.

De werking van tl verlichting

Tl verlichting is een fluorescentielamp, die licht voortbrengt door het oplichten van een speciale laag. Dit is een fluorescerende laag, die licht geeft onder invloed van ultraviolette stralen, die worden opgewekt door de gasontlading in de lamp. Een andere soort fluorescentielamp is de spaarlamp. Het grootste voordeel van zo’n lamp is dat de opbrengst in licht wel vijf of zes keer zo hoog kan zijn als bij de gloeilamp. TL staat voor tube luminescent, wat Frans is voor lichtgevende buis. Deze buis is aan de binnenkant bedekt met een speciale fluorescerende stof en is gevuld met argon of krypton en kwikdamp. Aan beide kanten van de buis zitten elektroden, waartussen in de buis een gasontlading plaatsvindt. Hierdoor gaat de kwikdamp ultraviolet licht uitzenden. In de fluorescerende laag wordt de ultraviolette straling die hierdoor ontstaat omgezet in zichtbaar licht. Tl verlichting werkt dus heel anders dan een ‘normale’ gloeilamp, maar het effect is hetzelfde: je kunt er een ruimte mee verlichten. Vaak wordt tl verlichting gebruikt op plaatsen waar veel licht nodig is, omdat de lichtopbrengst dus tot zes keer zo groot kan zijn als die van een gloeilamp. Daarom wordt tl verlichting ook vaak gebruikt als noodverlichting. Deze verlichting gaat aan in een noodgeval, zodat iedereen snel en gemakkelijk de uitgang kan bereiken. Dit is natuurlijk belangrijk in geval van nood.

De aanschaf van verlichting

Als je verlichting gaat aanschaffen, is het van belang dat je een keuze maakt die is gebaseerd op een rationele overweging. Vaak schaf je de verlichting aan voor gebruik over een langere periode, dus is het belangrijk dat je een goede aankoop doet. Daarnaast is goede verlichting niet goedkoop en kun je het beste een lamp kopen die niet alleen goed functioneert in de situatie waar je hem voor nodig hebt, maar die je ook mooi vindt. Als je een goede keuze wilt maken moet je dus eerst goed nadenken wat je wilt dat de lamp doet. Heb je voornamelijk veel licht nodig en maakt het niet uit hoe de lamp zelf eruit ziet en hoe het licht in de ruimte valt? Dan kun je het beste tl verlichting kiezen. Als je echter wilt dat het gezellig is in de ruimte en je wilt een mooie, decoratieve lamp, dan kun je het beste voor een andere soort lamp dan tl verlichting gaan. Een bedrijf dat verschillende soorten tl verlichting verkoopt is TL Besparen. Op de website, www.tlbesparen.nl, vind je een ruim aanbod van verschillende soorten tl verlichting. Een klein overzicht:

 • T5 verlichting
 • T5 bespaar adapter
 • T5 armaturen
 • T5 aquarium verlichting
 • T8 tl-d verlichting
 • T8 armaturen
 • Full spectrum / true light verlichting
 • Pl verlichting
 • Bouwlamp / floodlight
 • LED armaturen
 • LED downlighters
 • LED highbay
 • LED spots
 • LED strips
 • LED tl verlichting
 • Noodverlichting

Zoals je kunt zien levert het bedrijf heel wat verschillende soorten verlichting, waaronder diverse soorten tl verlichting. Uit het overzicht blijkt dat er heel wat verschillende situaties zijn waarin je tl verlichting nodig kunt hebben. Een aquarium met vissen moet bijvoorbeeld worden verlicht, wat erg goed kan met tl verlichting. Ook een bouwlamp moet veel licht geven, iets wat tl verlichting zeker doet. Het is dus afhankelijk van het doel en de situatie waarin je de verlichting nodig hebt, welke soort je het beste kunt kiezen. Kijk eens op de website voor meer informatie over de verschillende producten, de toepassingen en hoe je een bestelling kunt plaatsen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.