Nieuws

Een goede afzuigkap

vrijdag, 5-9-2014  

Als je graag kookt, moet je keuken aan heel wat eisen voldoen. In de eerste plaats moet je natuurlijk genoeg ruimte hebben om te kunnen doen wat je wilt. Werkruimte is de eerste belangrijke vereiste. Ook heb je stromend water en een gootsteen nodig. Maar daarnaast zijn er nog heel wat apparaten die eigenlijk onmisbaar zijn in de keuken. Ten eerste is er natuurlijk de koelkast, waar je alle verse producten in kunt bewaren tot je ze nodig hebt. Daarnaast kan een kooktoestel ook niet ontbreken als je wilt gaan koken. Het is mogelijk om te koken op gas of elektriciteit. Het is afhankelijk van de eigen voorkeur, wat handiger is. Maar een apparaat dat ook zeker niet kan ontbreken in de keuken is een afzuigkap. Deze heb je niet zozeer nodig voor het koken zelf, maar wel om ervoor te zorgen dat de rest van het huis niet te erg naar eten gaat ruiken en dat het vocht dat vrijkomt bij het koken niet blijft hangen. De afzuigkap hangt boven het kooktoestel en zuigt de dampen die bij het koken vrijkomen op. Op deze manier kun je ongestoord in de keuken aan de slag, zonder dat de rest van het huis kan meegenieten en het heel warm en vochtig wordt in huis. De afzuigkap is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Zo kan hij heel veel verschillende formaten hebben, kan de werking heel verschillend zijn en ook de bediening is bij alle apparaten anders.

Het kiezen van de juiste afzuigkap

Het is in de eerste plaats afhankelijk van je keuken en je huis, wat voor soort afzuigkap je het beste kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een afzuigkap die de lucht afzuigt en wegvoert, of eentje die alleen de geur uit de lucht haalt en de lucht dan terug blaast. Deze laatste variant is alleen aan te raden als er in de woning geen mogelijkheid is om de lucht af te voeren. De lucht die door de afzuigkap boven het fornuis weggezogen wordt, kan via een buis naar buiten worden gevoerd. Deze afvoer kan direct naar buiten gaan, maar het is ook mogelijk om deze te laten aansluiten op de schoorsteen. In appartementencomplexen en flats is soms ook een centrale afvoer aanwezig, waarop de afvoer van de afzuigkap kan worden aangesloten. Als er is vastgesteld dat er een afvoermogelijkheid is, kan worden gekeken naar de afzuigkap zelf. Er zijn diverse varianten te verkrijgen en het is afhankelijk van je eisen en je eigen smaak welke de beste is voor jouw keuken. De meest gangbare soorten zijn ingedeeld in de volgende categorieën:

  • eilandkappen
  • plafondafzuigkappen
  • inbouwmodellen
  • onderbouwmodellen
  • vlakschermkappen
  • wandafzuigkappen

Een eilandkap is een erg populaire variant. Deze wordt boven een kookeiland geïnstalleerd en hangt helemaal vrij in de ruimte. Aangezien een kookeiland ook vrij in de ruimte staat, is dit dus een ideale toevoeging aan je keuken. Een plafondafzuigkap is ook ideaal voor boven een kookeiland. Een van de grootste voordelen is dat deze afzuigkap zo is gevormd dat je je hoofd er niet aan kunt stoten en je dus vrij kunt bewegen in je keuken. Bovendien heb je dan geen groot gevaarte midden in de keuken hangen, omdat hij mooi wordt ingebouwd in het plafond. Je hebt dus geen uitstekende randen. Een inbouwmodel wordt ingebouwd in het keukenblok. Dit is van toepassing als er zich keukenkastjes bevinden boven het kooktoestel. Hier wordt de afzuigkap in ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat je de keuken niet hoeft te slopen en je de kastjes dus kunt laten hangen. Bovendien is het apparaat mooi weggewerkt in het keukenblok. Een vlakschermkap is een erg platte uitvoering van een onderbouwmodel, welke bovendien uitschuifbaar is. Hierdoor kun je het apparaat op zo’n manier in de keuken inbouwen, dat er vrijwel niets van te zien is. Dit in tegenstelling tot een onderbouwmodel, waarbij er altijd een gedeelte onder de kastjes uit komt. Omdat deze variant uitschuifbaar is, neemt hij weinig ruimte in wanneer hij niet in gebruik is.

De aankoop van een afzuigkap

Als je op zoek bent naar een nieuwe afzuigkap, kun je het beste eens goed om je heen kijken voor je een beslissing maakt. er zijn namelijk niet alleen veel varianten met betrekking tot het uiterlijk van het apparaat, maar ook wat betreft de capaciteit. Voor een grote keuken heb je vanzelfsprekend ook een afzuigkap met een grote capaciteit nodig, om ervoor te zorgen dat de woning vrij blijft van vocht en geurtjes. Ook is een exemplaar met verlichting heel handig, zodat je voldoende licht hebt tijdens het koken. Ook kun je bij veel apparaten de afzuigkracht handmatig instellen. Als je een eitje kookt, hoeft het apparaat natuurlijk minder te doen dan wanneer je pannenkoeken staat te bakken. Omdat een afzuigkap nogal wat lawaai kan maken, is het niet nodig het ding altijd op volle kracht te laten draaien. Als je hebt vastgesteld wat je eisen zijn, wat je mooi vindt en wat je budget is, kun je een exemplaar gaan uitzoeken. Dit kan op de website van De Schouw Witgoed. Dit is een bedrijf, dat allerlei soorten witgoed verkoopt en waar je op de site heel veel verschillende modellen van alle bekende merken kunt vinden. Uit deze producten kun je een keuze maken en vervolgens kun je een bestelling plaatsen. Je nieuwe afzuigkap wordt vervolgens gemakkelijk thuis bezorgd, en het is daarnaast zelfs mogelijk een installateur te laten komen voor de montage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.