Nieuws

Software voor 3D printing

woensdag, 15-4-2015  

Wij van LLowlab zijn experts op het gebied van 3D printing. In onderstaande tekst gaan we dieper op deze materie in. Als u met vragen blijft zit kunt u ons altijd benaderen via onze website www.llowlab.nl. In veel opzichten werkt een 3D printer net zoals een normale printer werkt. In plaats van inkt op een papier spuiten worden er nu echter laagjes materiaal op elkaar gedrukt. Maar ook de software is in veel dingen gelijk. Zo wordt 3D printing ook aangestuurd door Computer Aided Design. Dit houdt in dat je op de computer een schets, een model, maakt van het product. Bij een normale printer is dit gewoon het bestand dat je typt en vervolgens wil uitprinten. Ook al is het bij 3D printing een stuk ingewikkelder om een model te maken, de kern is hetzelfde. Het ontwerp dat je hebt gemaakt moet je vervolgens goed nagaan op fouten. Een heel klein foutje kan namelijk al desastreus zijn voor het hele eindproduct. Dit ontwerp sla je op als CAD bestand en moet je dan exporteren naar een STL bestand. Dit bestand kan door alle 3D printers gelezen worden en is dus universeel. In het bestand wordt het object dat je hebt ontworpen opgedeeld in allemaal driehoekjes. Het idee is dat je de driehoekjes zo klein mogelijk wil hebben, want dan heb je een veel nauwkeuriger model. Dit kan je vergelijken met de hoeveelheid pixels die een TV of een foto heeft, hoe meer pixels hoe scherper het beeld is. Aan de andere kant betekent het natuurlijk ook, net als met foto’s, dat het bestand dan veel groter wordt. Er zijn enorm veel verschillende soorten software om ontwerpen te maken voor 3D printing. Al deze software pakketten hebben hun voor en nadelen. Omdat er tegenwoordig veel particulieren gebruik maken van 3D printing is er ook veel gratis en open source software ontwikkeld. Dit kan vaal heel eenvoudig gebruikt worden en is dus kosteloos. Het is echter voor meer ervaren en deskundige gebruikers vaak niet veelzijdig genoeg om aan al hun eisen te voldoen. Voor deze mensen kan het bijvoorbeeld veel uitmaken hoeveel driehoekjes er worden gebruikt en welke materialen goed passen bij het ontwerp. Als je zelf geen modellen kan ontwerpen dat kan je ook een STL bestand downloaden op internet en deze aanpassen. Net zoals veel mensen een gratis website maken en dan zelf enkele dingen aanpassen aan het design. Ook is er de optie om met een 3D printer een object te scannen dan als output een STL bestand te krijgen met het model. op deze manier kan je dingen kopiëren, wederom net zoals een traditionele printer en scanner dat kunnen. Voor verschillend gebruik zijn er verschillende soorten software ontwikkeld die met CAD bestanden en STL bestanden werken. Zo zijn er vele gratis software pakketten ontwikkeld voor particulieren. Deze software heeft meestal niet erg veel mogelijkheden. Daarom zijn er voor commercieel gebruik andere software pakketten ontwikkeld, deze zijn echter uiteraard erg duur.

3D printing gratis software

Enkele van de populaire opties voor gratis 3D printing software zijn:

  • Google SketchUp
  • Blender
  • Print3D Plugin

De eerste, Google SketchUp, is waarschijnlijk de gemakkelijkste software om mee te werken als je niet veel verstand hebt van 3D printing. De software is erg gebruiksvriendelijk en maakt het ontzettend makkelijk om een model te ontwerpen. Een andere prettige eigenschap is dat 3D modellen ook geïmporteerd kunnen worden. Blender is een andere open source software pakket dat in Nederland in ontwikkeld. Dit programma heeft zelfs vele prijzen gewonnen en is dus ook erg goed. Het programma is echter minder gebruiksvriendelijk en dus niet echt geschikt voor gebruik voor beginners. Als je echter ervaren bent in 3D printing en wat meer dingen zelf wil kunnen aapassen dan is Blender een perfecte optie. De meer ervaren gebruiker heeft dus veel meer mogelijkheden dan bij Google SketchUp. Het fijnste aan Print3D Plugin is dat er niet langer gebruik hoeft te worden gemaakt van het STL bestand waar we hierboven hebben gesproken. Dit programma past 3D printing namelijk direct vanuit het CAD bestand toe. Deze software kan gebruikt worden in samenwerking met de meeste software die gebruik maakt van CAD bestanden, maar kan ook op zichzelf staand worden gebruikt voor 3D printing.

Commerciële software voor 3D printers

Wilt u echter meer mogelijkheden hebben met de software voor 3D printing en bent u bereid om hiervoor te betalen? Dan hebben we ook drie populaire en veel gebruikte opties voor 3D printing software:

  • Maya
  • Rhinoceros
  • Vextorworks

Maya is een veel gebruikt en heel erg bekend programma voor het ontwerpen van 3D modellen. Maar niet alleen hiervoor is het geschikt, ook in de film industrie en game industrie wordt het veel gebruikt. Het is een degelijk programma en fijn om mee te werken. Het ideale is dat veel bedrijven er mee werken en het dus handig is om het te kennen. Rhinoceros staat daarentegen vooral bekend omdat het zo veelzijdig is. Het programma bezit echter niet specifieke uitzonderlijke eigenschappen voor 3D printing, maar het bevat wel gewoon alle opties die er zijn om een professionele 3D print te maken. Dit programma wordt daarom vaak gebruik door industriële ontwerpers om modellen te maken. Vectorworks staat vooral bekend omdat het elke stap van het ontwerp proces in 2D en 3D kan uitprinten. Het heeft enorm uitgebreide mogelijkheden en daarom kunnen grafische objecten heel gedetailleerd worden uitgetekend. Ook bieden deze uitgebreide mogelijkheden de ruimte om hele uitgebreide berekeningen uit te voeren. Op deze manier kan heel precies worden uitgerekend welke materialen goed zijn om te gebruiken voor het model dat wordt ontworpen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.