Nieuws

Een echt Indiaas restaurant in Hilversum

maandag, 15-12-2014  

In 1986 was het een unicum: een Indiaas restaurant in Hilversum. De heer Moynul wist vanaf het begin zijn stempel op Indiaas restaurant India Poort te drukken als chefkok. Inmiddels is hij eigenaar. Hij startte ook het toen nog nieuwe principe van eten bestellen, afhalen en bezorgen op in zijn Indiaas restaurant. Indiapoort is niet meer weg te denken uit  de buurt rondom de Havenstraat, even buiten het centrum van Hilversum. En de eigenaar is er trots op. Dat mag ook wel, want Indiaas restaurant India Poort serveert een keur aan heerlijke Indiase gerechten. Klassiek zijn de dal soep, een romige linzensoep, de kip tikka massala, heerlijk gekruid, en de mixed grill. Het is genieten op de vierkante centimeter, want de koks van Indiaas restaurant Indiapoort zijn kundig en weten van iedere hap iets bijzonders te maken. Net zo bijzonder was, zoals gezegd, ooit de bezorgservice van het Indiaas restaurant. Vandaag de dag weten veel mensen deze te vinden en is het een groot succes. De bezorgservice is iedere dag actief van 17:30 tot 21:25 uur. Dus ook voor de late eters een uitkomst. Vandaag volgen we een van de werknemers, die in het Indiaas restaurant werkt en straks een bestelling moet afleveren. De bezorger is 17 en woont in Hilversum. Via via is hij aan zijn bijbaantje gekomen, wat hij naast zijn school doet, en hij is er erg enthousiast over:  ,,Als ik moet werken, krijg ik altijd een bord curry of biryani rond een uur of zeven.” Rond vier uur komen de eerste krachten aan in het Indiaas restaurant. Dan worden bestellingen geïnventariseerd, tafels klaargezet, de keuken opgestart, noem maar op. Hij komt meestal rond vijf uur. Hij rijdt dan op een scooter de stad door. Vanavond staan er zes ritjes voor hem gepland, van mensen die al eerder hebben besteld, maar er kan nog iets tussendoor komen. En ja, om vijf uur belt een klant. ,,Twee lam tikka massala’s, één keer saag paneer en naanbrood met chutney, alstublieft.” De bezorger kan aan de bak. Hij pakt het eten van de kok in, doet het in het koffertje van zijn scooter, zet zijn helm met het logo van het Indiaas restaurant er op op zijn hoofd en zoeft weg. Hij is al snel weer terug. Soms moet hij naar Loosdrecht, of naar ’s Graveland of Kortenhoef, waar het Indiaas restaurant India Poort ook bezorging heeft. Dan is hij langer onderweg. ,,Het is soms best moeilijk om het eten warm te houden, maar ik rijd zo snel als ik kan. Wel zolang als het veilig is, uiteraard”, zegt hij.

Eten bij het Indiaas restaurant

Intussen stroomt het Indiaas restaurant zelf ook al aardig vol. Vooraan zit een Hindoestaanse familie, twee ouders en drie kinderen, te eten. Vaste klanten, zo blijkt. ,,We komen hier graag. Het eten is altijd goed en vers. En onze kinderen lusten alles, want het lijkt op wat ze thuis vaak eten. Maar voor onszelf is het net even specialer dan zelf koken”, vertelt de moeder terwijl haar dochtertje op schoot zit te tekenen. Even verderop zit een jong stel. Of we even mogen aanschuiven? ,,Liever niet te lang, dit is onze derde date”, verontschuldigt het meisje zich. Ze kijkt een beetje verliefd naar de jongen tegenover haar. ,,Dit is de eerste keer dat we echt uit eten gaan. We hebben eerst in de kroeg en de bioscoop afgesproken, erg gezellig was dat. Ik heb er wel hoge verwachtingen van. Van het eten dan, hè.” En waarom een Indiaas restaurant? De jongen grijnst. ,,Zo kan ik meteen testen of ze een beetje pittig is.” We besluiten zelf ook maar even plaats te nemen om nu eens echt te testen hoe het eten smaakt in dit Indiaas restaurant. We bestellen voor het gemak een Indiapoort menu voor twee personen. Daarin zit een mulligatwany soep, een gebonden Zuid-Indiase currysoep, als voorafje. Hij is meteen goed pittig van smaak. Maar daarvoor zijn we dan ook in een Indiaas restaurant. Ook krijgen we seekh kabab, een soort gekruid lamsgehakt, en samosa, een groente-aardappelpasteitje. Het hoofdgerecht pakt flink uit met een royal tandoori mix grill. Genoeg vlees voor iedereen in dit Indiaas restaurant. Verder is er pittig lamsvlees in currysaus en wordt alles geserveerd met basmatirijst, gemengde groenten, salade, naanbrood, mangochutney en heerlijke raita op basis van yoghurt. Tot slot krijgen we kulfi: ambachtelijk Indiaas ijs.

Buik rond gegeten

Nou, wij zitten na deze heerlijke maaltijd bij het Indiaas restaurant wel vol. Maar de portemonnee is nog niet leeg, want we krijgen op de hele maaltijd nog eens 15 procent korting. Een vriendelijk gebaar, waar we de heer Moynul zelf nog even voor bedanken. Het blijkt allemaal goed te lopen met de zaak. Ook op internet kan men het Indiaas restaurant India Poort goed waarderen, zoals op:

  • restaurantsite Iens.nl: een 8,8 gemiddeld
  • website couverts.nl: een 9 gemiddeld
  • op de eigen site en via de mail op Indiapoort.nl

Een opsteker voor de eigenaar, want daarmee weet hij zijn restaurant ook online steeds beter vindbaar te maken. En dat is onmisbaar in deze tijd, zien we als Jay zich voor de zoveelste keer over zijn mobieltje buigt. Maak je wel een beetje reclame voor je baas? Hij kijkt op: ,,Nee man, ik zit gewoon met mijn vrienden te chatten. Maar het gaat wel over de lekkere biryani van vanavond ja. Misschien kan ik hier binnenkort wel eens met ze eten, eigenlijk niet zo’n slecht idee.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.